28 mars 2013

Heliga Birgitta, åttabarnsmor och profet

Birger Berghs bok är en inspirerande sammanställning av Birgitta Birgersdotters liv under 1300-talet. Med fakta och historiska källor som grund skildras Birgittas liv och religiösa uppenbarelser och sätts in i det historiska och kulturella sammanhanget som då rådde.

Birgitta föddes inte bara i en rik familj, utan också inom Sveriges högsta aristokrati. Den miljön gav henne möjligheter att utvecklas till en profet som med ödmjuk järnvilja genomförde sina föresatser eller rättare sagt gjorde det som Gud hade talat om för henne att hon skulle göra.

Intressant är att Bergh så tydligt klargör att det alls inte var säkert från början att Birgittas syner och uppenbarelser var gudomliga. I den tidsepoken var emellertid kyrkan väl förtrogen med och hade system för att avgöra om det var Gud eller Djävulen som talade genom människor. Birgitta själv tycks ha varit mycket osäker och rädd för att hon var besatt, men fick till slut bekräftat av sina biktfäder och andra av kyrkans män att det var Guds ord och bilder som kom till henne.

När Birgittas biktfader blivit säker på att det var gudomliga uppenbarelser såg han till att alla drömmar och uppenbarelser dokumenterades. Birgitta skrev senare också själv ner allt Kristus och jungfru Maria talade med henne om och hennes biktfar översatte allt till latin. Många av uppenbarelserna hade politiska undertoner och Birgitta förmedlade budskap från Kristus till både krigsherrar, kungar, biskopar och påvar.

Vare sig Birgittas uppenbarelser var psykologiska "fantasifoster" eller medvetna uttalande utifrån hennes religiösa övertygelse så kunde hon inte i den miljö hon befann sig, handla annorlunda än hon gjorde. Hon var djupt troende katolik och hade från barndomen övertygats om att gud talade direkt till och genom henne.  Bergh tydliggör detta på ett närmast humoristiskt vis och tar upp många exempel på hur uppenbarelserna kom till Birgitta och Kristus övertygade henne då hon var i tvivel eller var tvehågsen. Ibland är det, med moderna ögon sett, nästan lustigt lämpligt timade uppenbarelser.

Alla var heller inte övertygade om hennes uppenbarelser i samtiden. Det finns historiska dokument som berättar om samtida som häcklade hennes profetior och förutsägelser och kallade henne spågumma. Framför allt från tiden i Sverige innan hon reste till Rom för att få påven att stadfästa de klosterregler hon fått i uppenbarelse från Kristus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar