7 november 2014

Innan floden tar oss

av Helena Thorfinn, är en välskriven roman om aktuella frågor. Västvärldens rikedom ställs mot utvecklingsländernas fattigdom och armod, rasism och fördomar, frågor om hur man kan och ska hjälpa.

Sofia, biståndsarbetare med höga karriärplaner flyttar med sin man Janne och de två barnen till Bangladesh. Sofia får slåss med och mot maktstrukturer likväl som motsträviga och stridiga personligheter i sin nya tjänst. Privat kämpar hon med att försöka förlåta sin man som haft en otrohetsaffär där hemma innan de flyttade.

Parallellt med Sofia och Jannes möte med kulturen i Bangladesh och i diplomatkretsar, berättas historien om de tre systrarna som växt upp i en liten by. Den äldsta systern blir bortgift men föräldrarna klarar inte av att betala hemgiften och hon mördas av sin svärmor (medan mannen ser på och grannarna ser bort). De yngre systrarna som förstår att de kommer att giftas bort till ännu sämre partier flyr till Dhaka och får husrum hos en morbror. I miljonstaden hittar de båda sätt att försörja sig, men för unga kvinnor är hedern svår att försvara i ett land där fundamentalistisk islam håller på att breda ut sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar