är skriven av Knut Bonde på 40-talet. Han har låtit ett spöke berätta historien om slottet Ericsberg i Södermanland. Ganska roligt grepp faktiskt, men det blir alldeles för många långa namn och titlar. Jag misstänker att Bondes syfte var att nedteckna en släktkrönika och ville ha med alla namn som figurerat sedan 1600-talet.
Små anekdoter om händelser på slottet och om personer som levat och verkat där. En spökhistoria som till och med jag kan läsa (annars är ju skräckhistorier tabu på mitt nattygsbord.)
28 november 2014
26 november 2014
Medea
24 november 2014
Hamlet

Prins Hamlet som möter sin fars vålnad och får veta att han blivit mördad av sin bror. Hans mor har gift om sig med mördaren som nu är kung av Danmark. För att kontrollera att vålnaden verkligen är faderns spöke, och inte satan själv i förklädnad, sätter han upp en fälla för kungen. Ett specialarrangerat teaterstycke ska få kungen att reagera om han är skyldig till mordet.
Kungen som skyller Hamlets svårmod på psykisk störning lurar i sin tur Hamlet att resa till England (där hans avrättning har beordrats). Hamlet anar en fälla och bryter kungens sigill och får reda på planerna. Han återvänder hem och får där veta att hans älskade Ofelia har dött, eventuellt för egen hand. Ofelias bror utmanar på kungens uppmaning Hamlet på duell och med förgiftade värjor slåss de. Först dör utmanaren, sedan lyckas Hamlet även sticka kungen med den förgiftade värjan och till slut dör Hamlet själv, nöjd att ha lyckats hämnas sin far.
22 november 2014
Prövad oskuld
Hittade en Agatha Christie i bokhyllan och jag kände en otämjbar lust att läsa en riktig pusseldeckare. Fast det var betjänten som gjorde det, så mindes jag inte att jag läst boken förut ens när jag kom till upplösningen.
Försökte lägga min nuvunna kunskap om skrivkonst som ett filter på läsningen och det fungerade riktigt bra. Berättelsen drivs framåt av dialogen. Mycket information bärs fram i replikerna, men det känns aldrig krystat. Personerna i historien är väl inte "naturliga", men inte så väldigt platta ändå. Intressant hur polis och "amatördeckarna" Calgary och Philip antar ett psykologiskt perspektiv och ofta återkommer till vad som ligger i generna och vad som är skapat av miljön. Men ännu viktigare, vad miljön inte kan radera bort från det genetiska arvet.
Boken gavs ut 1957, men känns inte alls omodern att läsa. Eller så är det jag som är för gammal... ;)
10 november 2014
Att inte vilja se
8 november 2014
Älskaren

Ensamheten är slående och genomgående. Relationen till modern är sorglig. Modern ser med förakt på dotterns relation till kinesen men accepterar den då den ger pengar till familjen. De två bröderna är också ett sorgligt kapitel. Den äldre föraktfull och elak. Lillebrodern deprimerad och förtryckt.
Den bestående känslan blir någon slags uppgivenhet. Kanske behöver boken läsas en gång till för att verkligen tränga genom de olika lagren: passionen, rasproblematiken, kolonialismen, familjen, tonåringen, kulturen, kulturkrockarna.
Etiketter:
Klassiker,
Marguerite Duras,
Roman,
självbiografisk,
Vietnam
7 november 2014
Innan floden tar oss

Sofia, biståndsarbetare med höga karriärplaner flyttar med sin man Janne och de två barnen till Bangladesh. Sofia får slåss med och mot maktstrukturer likväl som motsträviga och stridiga personligheter i sin nya tjänst. Privat kämpar hon med att försöka förlåta sin man som haft en otrohetsaffär där hemma innan de flyttade.
Parallellt med Sofia och Jannes möte med kulturen i Bangladesh och i diplomatkretsar, berättas historien om de tre systrarna som växt upp i en liten by. Den äldsta systern blir bortgift men föräldrarna klarar inte av att betala hemgiften och hon mördas av sin svärmor (medan mannen ser på och grannarna ser bort). De yngre systrarna som förstår att de kommer att giftas bort till ännu sämre partier flyr till Dhaka och får husrum hos en morbror. I miljonstaden hittar de båda sätt att försörja sig, men för unga kvinnor är hedern svår att försvara i ett land där fundamentalistisk islam håller på att breda ut sig.
1 november 2014
Madame Bovary

Romanen är den första i den stilriktning som kallas naturalismen. Allt beskrivs detaljerat och utan att moraliska synpunkter läggs på människornas handlingar. Många detaljerade beskrivningar blir väldigt tröttsamma att läsa, men trots det är det fångande att följa, inte bara Emmas utveckling från ung förväntansfull brud till den deprimerande dödsbädden, utan också de andra gestalterna i romanen: Charles, Leon, apotekaren. Intressant också att ta del av den samhällsklass som ligger mitt emellan och där Emma hela tiden sneglar uppåt mot de rikas värld och hur hög tröskeln är för att ens få göra ett besök hos dem.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)