25 december 2018
9 november 2018
7 november 2018
17 september 2018
Den lilla bokhandeln runt hörnet
av Jenny Colgan, är en mys-roman. Ingen risk att drabbas av ångest, trots att det dröjer ända till sista kapitlet innan läsaren får veta att bibliotekarien Nina får den buttre bonden som hon hyr bostad av när hon blir friställd från bibliotekstjänsten i stan.
6 september 2018
Ryttaren
Jag hade kunnat avvara denna "kriminalare" av Olsén & Hansen. En typisk, tidsenlig historia som drar ett varv med stereotyperna i en svensk polis-kriminal-roman.
29 augusti 2018
Vargarnas tid
av Elisabet Nemert är en välskriven roman om tiden kring 2:a världskriget med ett stråk av övernaturlighet, då en vit varg och hennes två valpar får stå symbol för de goda krafterna. Lite väl övertydligt kanske, men vackert, i motsats till de onda krafter som spred sig i Europa på 30-40-talet och som kanske inte är helt utrotade än i dag.
9 augusti 2018
Den blå tråden
av Anne Tyler har säkert en koppling mellan titel och innehåll, men jag kan inte alls hitta den. De gamla föräldrarna funderar på om de kan bo kvar i huset. Barnen samlas, bråk uppstår och gamla konflikter och hemligheter kommer upp i dagen.
30 juli 2018
Krokas

En välskriven roman, men med en alltför långtråkig mittendel. Det var nära att jag lade ifrån mig boken, men jag är glad att jag orkade igenom. Ett lagom lyckligt slut.
21 juli 2018
Tjänarinnans berättelse
19 juli 2018
1793
Välskrivet, väldisponerat och språkligt elegant. Trots den smutsiga miljön och det groteska mordet håller författaren kvar mig i sitt berättargrepp.
17 juli 2018
Två systrar

29 juni 2018
Tiggaren

Läsbart, och hyfsat tidsfördriv, i alla fall inga snaskiga våldscener. Men jag borde inte slösa bort min tid på sådant här...
4 juni 2018
Lång väg hem

Spännande, nja, lite grand på slutet var jag nyfiken på fortsättningen, men vägen dit var lång.
20 maj 2018
Bortsprungen

En sann historia, sägs det. De hemlösa skildras som mycket sympatiska och även om det skrivs ut att det är besvärligt, så får man som läsare aldrig den känslan.
4 maj 2018
De oroliga
17 april 2018
Swede Hollow

Kvinnoporträtten är speciellt bra tecknade, de är levande och trovärdiga i sina bekymmer och känslor. Männen är mer platta och intetsägande, kanske är det också trovärdigt om man betänker hur de fick slita för dagslöner och där alkoholen var den enda bedövning som fanns till hands?
3 april 2018
En enda tår
är en självbiografi av fransyskan Angèle Lieby, som blev sjuk och låg i ett koma-liknande tillstånd. Det var bara det att hon inte var medvetslös, hon hade både tanke-förmåga, minne och känslor helt intakt, men hon var totalförlamad rent kroppsligt och kunde inte tala om att hon hörde, förstod och kände allt runt omkring henne.
Boken är en terapi för att bearbeta både fysiskt och psykiskt smärtsamma behandlingar under sjukhusvistelsen. Varför glömmer sjukvården bort människan? frågar hon om och om igen.
Boken är en terapi för att bearbeta både fysiskt och psykiskt smärtsamma behandlingar under sjukhusvistelsen. Varför glömmer sjukvården bort människan? frågar hon om och om igen.
1 april 2018
Ett jävla solsken
Fatima Bremmers biografi över sveriges första riktiga grävande, undersökande journalist: Ester Blenda Nordström. Föregångare och verksam under tidigt 1900-tal.
Hon skrev också ungdomsböcker, med innehåll som Astrid Lindgren faktiskt "inspirerades" av när hon skapade: Pippi, Madicken, Emil och andra för oss välkända goda, men busiga, karaktärer.
Hon skrev också ungdomsböcker, med innehåll som Astrid Lindgren faktiskt "inspirerades" av när hon skapade: Pippi, Madicken, Emil och andra för oss välkända goda, men busiga, karaktärer.
Etiketter:
BC,
Biografi,
Fatima Bremmer,
Kvinnoporträtt,
Sverige
29 mars 2018
En amerikansk förlust

Ingen förlust att inte ha läst romanen. Men en liten portion nutidshistoria är i och för sig inte fel.
19 mars 2018
Finna sig

Det jag ogillar är de kursiverade principerna (dogmer? vad ska man kalla dem?). Jag fattar inte hälften och resten håller jag inte med om. Det provocerar mig, alla "ska" hit och "ska" dit. Som om det alltid har gällt, fortfarande gäller och alltid "ska" gälla. ...mycket troligt författarens syfte? ;) Vad tror ni?
Ogillar också att jag inte lyckas känna någon sympati för denna stackars Anna, någonstans under vägen. Som den kvinna jag är, börjar jag genast leta fel hos mig själv och undrar vad det är för fel på mig... Vilken paradox. Men det ökar inte mitt betyg: Bra litteratur, trist läsning som lämnar mig besviken.
13 februari 2018
Körsbärslandet
28 januari 2018
Siddhartha
17 januari 2018
Bränd himmel

12 januari 2018
Anna Swärd

Ironiskt just i dessa dagar, är kapitlet där frun på Hedeby, går med flickan till grannarna för att hon ska få den ofarliga sjukdomen mässlingen.
7 januari 2018
Hohaj

I inledningen får en kvinna ett samtal från lasarettet med meddelandet att hennes man inte överlevt operationen efter en olycka. Sorgen ropar henne ut i vildmarken och en dag lämnar hon bilen och bara går. Går ut i vildmarken och fortsätter minnas alla gräl och alla försök att överbrygga klyftan mellan henne och hennes man som inte kunde enas om vad verklig kärlek var.
Det andra tidsplanet berättar om Aron och Inna, som var och en på sitt håll drivs av sina demoner. När de till slut träffas är det på nätterna när Inna smyger ut till Aron som vaktar traktens hästar på sommarbetet på fjället. Efter tre somrar är de övertygade om att deras möten inte är en dröm och de beslutar att gifta sig, oavsett vad Innas far har för invändningar.
Men ödet vill inte att de ska få en framtid tillsammans.
När de två tidsplanen tillslut möts, är inna död. En gammal kvinna som frusit ihjäl på sin egen gård efter att ha varit på väg att hämta in vatten.
3 januari 2018
Den ärliga bedragaren

Berättelsen utspelar sig i Finland efter kriget. Katri och hennes bror är föräldralösa. Katri kan räkna och hon räknar ut hur hon ska kunna försörja sig och sin bror och även hur hennes blyga bror ska kunna få en båt som hon vet att han vill ha även om han aldrig sagt något.
I byn är alla rädda för Katri. Hon har alltid sin stora lydiga schäferhund bredvid sig och hon ler eller skrattar aldrig. De kallar henne för häxan.
Katri ordnar så att hon och Mats får flytta in hos Anna, konstnären som illustrerar barnböcker med blommiga kaninen. Ingen förstår Anna, ingen förstår att hon målar mossan på marken, alla ser bara de blommiga kaninerna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)